Motor Suyu (Radyatör) Neden Hava Yapar? Havası Nasıl Alınır?
Hemen hemen tüm günümüz tüm araçlarında kapalı devre sıvı soğutma sistemi kullanılmaktadır. Su pompası, radyatörün soğutma borularında su dolaştırır ve burada motordan gelen sıcak suyu soğutur ve tekrar motor bloğuna pompalar. Soğutma sıvısı (su) veya antifriz, hava tıkanıklığı olmaksızın tüm soğutma kanallarından düzgün bir şekilde akacak şekilde tasarlanmıştır. Termostat motorun ısınması/soğuması ve soğutma sıvısı akışını düzenlemek üzere motor sıcaklığı arttıkça motoru soğutmak için radyatöre giden kanallerı açar ve kapatır. Soğutma kabında meydana gelen kabarcıklar ve köpükler radyatörünüzün hava yaptığını anlamına gelir. Bu, aşırı ısınmaya neden olabilir.
Eğer radyatör hava yapıyorsa termostatın doğru bir şekilde çalışmasını engelleyip sıcaklık arttığında termostat Van'a açmayacak ve sıcak su motor bloğu içinde kalacaktır motor bloğu içinde yükselen sıcaklık ise conta yakmak ve piston eritmeye kadar yol açabilir bu durum size daha pahalıya mal olabilir.
Peki radyatör neden hava yapar?
- Radyatör kapağı
- Soğutma suyu kabı
- Termostat
- Isıtıcı kontrol vanası
- Genleşme haznesi hortumu
- Pompa hortumu sızdırması
- Kapak contası
- Pas ve eski hortumlar
Bu saydığımız sebeplerden dolayı radyatör hava yapar. Bu hava nasıl alınır, onu da radyatörün hava yapmasının sebeplerini detaylandırdıktan sonra bahsedeceğim.
1. Radyatör kapağı kaynaklı radyatörün hava yapması
Radyatör kapağı ısınan suyun basınç yaptığı an, sıvı sızdırmazlığı işlevini üslenir ve soğutma sisteminin basıncını yükseltir. Ayrıca, oluşan yüksek basınçlarda soğutma sıvısının genleşme (taşma) kabına geri çekilmesini sağlar. Arızalı bir radyatör kapağı, dışarıdaki havanın sisteme girmesini sağlayarak genleşme rezervuarında kabarcıklar üretir.
2. Motor suyu kabı kaynaklı radyatörün hava yapması
Soğutma sistemindeki motor suyu kabı genellikle uygun olmayan bir yıkama prosedüründen veya kısmi / tamamlanmamış tank dolumundan kaynaklanır. Yani max levelin üzeri / min levelin altında su bulundurmanızdan dolayı motor suyu kabı, hacminin düşük olmasına ve genellikle normal çalışma sıcaklığından daha yüksek sıcaklıklarda çalışmasına neden olur. Radyatör giriş boynundan veya genleşme rezervuarının içinden hava kabarcıkları oluşmasına sebep olur.
3. Termostat arızası kaynaklı radyatörün hava yapması
Termostatlar, normal sürüş koşullarında sıcak motorda soğutma sıvısı akışına izin vermek için tamamen açılmalı veya soğuk motorun daha verimli çalışması için soğutma sıvısının ısınmasına izin vermek amacıyla kapatılmalıdır. Termostat mekanizması arızalandığında sıkışabilir ya da sürekli açık da olabilir. Bu durum da motor bloğunda aşırı soğutma veya aşırı ısınmaya neden olabilir. Aralıksız açılma ve kapanmaya neden olan arızalı bir termostat, radyatör veya genleşme deposunda görülen çalkantı ve köpürme etkisine neden olabilir. Termostat vanasının hızlı kapatılması ve açılması aynı zamanda soğutma sıvısının ani genleşme / büzüşmesinden dolayı radyatörün içinden darbe sesi gelmesine neden olabilir.
4. Isıtıcı kontrol vanası kaynaklı radyatörün hava yapması
Isıtıcı kontrol valfı yani bir deyişle vanası, araç kabinin ısıtılması amacıyla soğumuş halde bulunan maddenin sıcak motor bloğuna girmesini sağlar. Bu vana ucunda eski contalı bir ısıtıcı kontrol valfı veya gevşek ısıtıcı hortumu bağlantısı, sisteme hava girmesine sebep olacaktır.
5. Genleşme haznesi hortumu kaynaklı radyatörün hava yapması
Radyatörü ve genleşme haznesini birleştiren hortum kelepçe bağlantılarında sızdırmaz olmalıdır. Hortum bölünemez veya sızıntı yapmayacak şekilde diri ve yeni olmalıdır. Eğer eski ve düşük karbonlu hortumlar kullanılırsa, hortuma hava girebilir ve genleşme rezervuarında kabarcık oluşturabilir.
6. Pompa hortumu sızdırması kaynaklı radyatörün hava yapması
Eski ve yıpranmış bir su pompası contası, havanın pompanın emme veya emme tarafına girmesini sağlayacaktır. Bu sıkışan hava, radyatör giriş kısmına veya genleşme valfine eriştiğinde kabarcık oluşturur.
7. Kapak contası kaynaklı radyatörün hava yapması
Yıpranmış veya bozulan kapak contaları, soğutucu sıvının köpürmesinin en yaygın ve açık nedenlerinden birini oluşturur. Kapak contası bir su alanı ile silindirin yanındaki iç alan arasında zedelenirse sıkıştırma gazları su alanına girecek ve havayı motor kapağından soğutma sistemine gönderecektir. Yıpranmış kapak contaları, radyatör ve genleşme deposunun içinde kabarcıklar oluşturur. Bu da soğutma suyunun hızlı ve aşırı ısınmasına sebep olur. Yani hararet yaptırır.
8. Pas ve yıpranmış tesisat kaynaklı radyatörün hava yapması
Radyatörler herşeyde olduğu gibi zamanla eskir, yıpranır ve paslanırlar. Özellikle bu durum antifriz / su oranının yanlış ayarlanması sonucu oluşur. Pas, çamur ve artık parçacıkları radyatör peteği borularını tıkayacak, termostat ve su pompasının çalışmasını engelleyecektir. Aşırı ısınma ve pas ile beraber, soğutucu sıvının kaynaması ve radyatör peteğinde veya genleşme kabında görülen küçük kabarcıklara neden olması sonucunu doğuracaktır.
Bu sorunlardan herhangi birini fark ederseniz, ısıtma sisteminize bakmak için iyi bir ustaya başvurun. Araç soğutma sistemi ile ilgili sorunları mümkün olan en kısa sürede gidermek önemlidir. Sorunu görmezden gelirseniz, bu yolda daha büyük ve daha pahalı bir soruna neden olabilir.
Yorumlar
Yorum Gönder