Abs Nedir Araçta ABS Olup Olmadığı Nasıl Anlaşılır

ABS (Anti-lock Braking System) aracın yük durumu, hızı, fren pedalına meydana getirilen basınca nazaran ani meydana getirilen frenlemelerde lastiklerin kilitlenmesini engelleyerek direksiyon hakimiyetinin kaybolmasını engellemiş olan bir hidrolik frenleme sistemidir. Kısacası ABS fren sistemi lastikleri kilitlemeyen bir fren sistemidir diyebiliriz.



ABS fren sisteminde her tekerleği ayrı ayrı denetleyen bir sistem bulunur. Bu sistem aracın tekerlek devir sayılarını frenleme durumda denetler. Ani fren durumunda kilitlenen bir teker bulunduğunu tespit ederse o tekere iletilen frenleme şiddetini azaltır. Tekerlek tekrar hızlanınca fren basıncını yeniden yükselterek tekerlek frenlenir. Bu olay çok hızlı bir halde gerçekleşir. ABS kontrol ünitesi tüm lastikleri birbirinden bağlarımsız olarak denetim eder. Örneğin lastiklerden biri ıslak zeminde diğer lastik ise kuru zeminde olsun. Ani frenleme durumunda ıslak zeminde olan tekerlek erken kayma eğiliminde olacaktır. Bu durumda ABS beyni bir tek ıslak zeminde olan tekeri denetim altına alıp frenleme ile kilitlenmesini engeller. Bu sayede güvenli frenleme yapılmış olunur.Abs-fren-sistemi



ABS fren sistemine haiz enstrumanların durma mesafeleri daha kısadır. 2003 yılında Avustralya’daki Monash Üniversitesinde meydana getirilen bir araştırmaya gore ABS Fren sistemi, araç kazalarını %18 ile %35 arasında azaltmaktadır.

Sadece şunu unutmamakta fayda var. Hiçbir güvenlik sistemi fizik kurallarının ötesine geçemez. Benim arabamda ABS var koydum mu durur demeyin. Saatte 100 km hızla giden bir aracın durmak için ortalama 37 metre mesafeye ihtiyacı vardır. Unutmayın kendinizi ona bakılırsa ayarlayın. Yoksa ABS sizi kurtaramaz…

Lastiklerdeki Kilitlenme ve Kayma olayı
ABS fren sisteminde her tekerlek üzerinde bir sensör bulunur. Bu sensörler her tekerleği aracın durumuna gore ayrı ayrı kontrol ederek ABS beynine iletirler. Sensörlerden biri ani frenle birlikte lastiklerden birinin ve bir kaçının kilitlendiğini anlarsa hemen ABS beynine iletir. ABS beyni bu veriyi işleyerek kilitlenmiş tekerleğe iletilen frenleme kuvvetini azaltarak yine dönmesini sağlar. İstenilen dönüş sayısına varan tekerleğe yine frenleme kuvveti uygulanır. Bu olay saniyede bir kaç kez yine edilir. Böylece tekerleklerin kilitlenip denetim dışına çıkması engellenmiş olur.

otomobilde ABS olup Olmadığını nasıl Anlaşılır
Aracınızda ABS olup olmadığını iyi mi anlarsınız? Bunun için yapmanız ihtiyaç duyulan aracınız marka model ve versiyonunu öğrenip internetten araştırma yapmak yada direksiyonun başına geçmek. Direksiyon başına geçenler için tespit sistemimiz şu şekilde. Otomobile binip belirli bir hıza ulaşmış olduğunızda ani frenle beraber ditreksiyonu hafifçe sağa yada sola kırmak. Eğer ani frenle birlikte aracınız döndüğünüz yöne gidiyorsa ABS var dönmüyor kayıp uzaklara gidiyorsa ABS yoktur anlamına gelir.

ABS (Anti-lock Braking System) tarihi Gelişim dönemiABS fren sisteminin mazisi oldukça eskilere dayanmaktadır. İlk defa 1920 yılında bir Alman firması olan VOİSİN tarafından “Frenlemenin tekerlekleri kilitlemesini önleyici donanım” adıyla ilk prototipini yapılmıştır.

ABS fren sistemi zaman içerisinde ilk başta uçaklarda ve askeri alanlarda kullanılmıştır. ABS’nin İlk defa bir otomobilde kendini gösterdiğinde yıl 1967 idi. 1967 yılında İngiliz üretici JANSEN tarafından ilk kez bir otomobilde kullanılmıştır.

ABS fren sistemi bir beyin tarafından denetim edilebilir hal aldığında yıl 1978 olmuştu ve Mercedes S serisinde ve ondan sonra da BMW 7 serisinde kullanılmaya başlanmıştı.

ABS fren sistemi ilk kullanılmaya başlandığı yıllarda averaj 6 kğ ağırlığındaydı. Süre içinde elektronik alandaki gelişmelere paralel olarak ABS sistemide geliştirildi ve şu an BOSCH tarafından üretilen ABS fren sistemini toplam ağırlığı 2.6 kğ’dır. Büyüklük olarak ise İlk kullanılan versiyonlarına oranla neredeyse 5 kat küçülmüştür. Bu sayede çok minik çalgılarda dahi kullanılabilir hale gelmiştir

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Dizel Motor Arızası Nedir? Nasıl Anlaşılır? Dizel Motor Arıza Lambası Neden Yanar?

En Az Yakan Arabalar: 2025’in Yakıt Cimrisi Modelleri ve Özellikleri

Motor Suyu (Radyatör) Neden Hava Yapar? Havası Nasıl Alınır?