ARACINIZIN FRENİNDEN SES GELİYORSA ?

Değerli kullanıcılar, otomobil tamirciliği icra eden birisi olarak aracınızın fren sorunlarından anlatmak istiyorum. Bizim servise en çok frenle ilgili şikayet, frene basınca , genelde ince bir ses geldiğidir. Bu fren neticeta, başka aksamlara benzemez ve herkes de bunun farkında olduğu için hemen ses geliyor diye servise geliyorlar. Teşhisi geçirmek için ;
    Aracı derhal lifte kaldırıp tekerleklerini söküp fren balata larının durumunu kontrol ediyorum. Genelde aracın fren balataları
bitmemiş vaziyette oluyor.
 Ama illaki seviyesi kullanımdan dolayı düşmüş durumda oluyor. Sesin Gelme sebebi frene basınca mutlak fren balatasıdır. İkinci sırada ise fren diskleri ve kampanalarıdır. Freninden ses gelen enstrumanların genel anlamda fren balata seviyeleri hala yarıda oluyor ama kullanımdan dolayı balata sertleşiyor. Sertleşen balata ise diske baskı uyguladığı için zamanla ses çıkartır.

 Bunun çözümü fren balatalarını değiştirmektir. Fakat fren balatasının seviyesi iyiyse ve ses haricinde aslabir problemi yoksa ? İşte ben burda müşteriye izah ediyorum diyorum ki sesin gelme sebebi fren balatasıdır ancak durumu iyi olduğu için değişmesine gerek yok daha uzun bi süre bu balataları kullanabilrsiniz. Sesin olmasına razı olursanız diyorum. Burada alan kişi duruma nazaran tamam kalsın da diyebiliyor veya yok değişsin de diyebiliyor.

şu demek oluyor ki siz de aracı servise götürüp böyle bi izahla karşılasırsanız kalsın deyip değiştirmeyin, eğer durumu iyiyse. Tabi bir de sesten rahatsız olmuyorsanız. Yok ben o sesle binemem arabama diyorsanız fren balatasını değiştirin diyecem de burada dikkat edilecek bi HUSUS da var. Ses geldiği için fren balatalarını değiştirirseniz, eğer fren diskinizin durumu kötüyse yani dairesel çizgi şeklinde oyulduysa yeni TAKTIRMIŞ olduğunuz balata bi kaç haftaya kalmaz o diskin şeklini alır ve ses yine yapmaya başlar. Bu durumda balatayla beraber diski de değiştirmeniz veya kurtarmış olur vaziyetteyse sildirmeniz gerekir.

 Burada bu kısma dikkat etmeniz gerek mazallah balatanız boşa gitmesin. Şunu da belirteyim Gelen ses balatanızın bitmiş olduğundan da yapabilir. şu demek oluyor ki anlattığım benzer biçimde yalnız sertleşmekle kalmayabilir. Özellikle japon malıysa arabanız balatası kesin bitmiştir. Çünkü onlarda öteki markalardaki benzer biçimde kablolu balata seviye ölçer yok diske yakın bir sac parça var. Balata düzey düştükçe o sac parça diske yaklaşır ve en sonunda sürtüp sesi meydana getirmeye başlayarak balatanız sonlanmış oldu diye sizi ihtarr. Çoğu japon gruplarında var.

2005 üstü çoğu çalgıta ve 2005 altı bazı çalgılarda da kablolu dediğimiz uyarı sistemi var. Okuyuculu kablo ucu balataya takılır ve balata seviyesi düştükçe diske yaklaşır en nihayetinde diskle temas edince göstergeden park ikaz ışığı yanar yada marka ve modeline nazaran buluna balata lambası yakar.

NOT: Freninizden gelen ses yoğun kullanım sonrası gelmeye başladıysa ve ses ince tiz şeklindeyse korkmanıza felan gerek yok. Aracınıza rahatça binebilirsiniz. Uygun olduğunuzda servisinize gdolayıp disk ve balatalarını kontrol ettirirsiniz.




Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Dizel Motor Arızası Nedir? Nasıl Anlaşılır? Dizel Motor Arıza Lambası Neden Yanar?

En Az Yakan Arabalar: 2025’in Yakıt Cimrisi Modelleri ve Özellikleri

Motor Suyu (Radyatör) Neden Hava Yapar? Havası Nasıl Alınır?